אחת מן השאלות ששואלים אותי, מה הבדל בין עובד סוציאלי לפסיכולוג רגיל ופסיכולוג קליני וכיצד בא לידי ביטוי, הידע והניסיון של עובד סוציאלי במהלך הטיפול. לפני שנסביר את ההבדל, חשוב להבהיר כי כל עובד סוציאלי שמעוניין לעבוד בישראל, רשום בפנקס העובדים הסוציאליים על פי החוק. אין זה משנה באיזה סוג עבודה סוציאלית מדובר.
מה בין עו"ס "רגיל" לקליני?
ההבדל המרכזי טמון בעובדה שעו"ס רגיל מן השורה הוא מי שלמד עבודה סוציאלית ורשום כעו"ס בעוד שלעבוד בעבודה קלינית, הוא מי שלמד את כלי הטיפול של פסיכותרפיה ובעל תעודה.
עובד סוציאלי לומד דברים שונים מאשר הפסיכולוג ונותן לעו"ס הסתכלות כוללנית על האדם עם כלים לעזור לו להתקדם בחיים.
דרכי הטיפול המרכזיות
כאשר אנחנו מסתכלים על עבודה עם מטופל של עו"ס עם רקע קליני , אנחנו יכולים למצוא מספר שיטות עבודה, שמתבססות על שיטות פסיכולוגיים שונות – אלה יצאו מתוך התיאוריות והשיטות של פרויד, אדלר, פרנקל ואבות אחרים של הפסיכולוגיה הקלינית:
- טיפול באמצעות שיחות – פסיכותרפיה היא למעשה טיפול בשיחות, מדובר על דיאלוג בין המטפל למטופל, בו מנסה המטפל להגיע למקור הבעיה ממנה סובל המטופל דרך אלמנטים שונים בשיחה, החל מחלומות, זיכרונות, כעסים, סיפורי ילדות, ועוד.
- טיפול דרך משמעות – אדם שמרגיש תקוע בחיים, לרוב גם לא מרגיש מחובר עם המשמעות שלו. מרגיש בודד, מבולבל ולעתים גם מתוסכל או מיואש. כל אדם יש לו משמעות בחיים וזה מה שנותן לו את המוטיבציה לקום בבוקר. הטיפול עוזר לו למצוא את המוטיבציה והמשמעות שלו בחיים ולחזור לשלוט על החיים וללכת לכיוון של משמעות עבורו.
- טיפול קוגנטיבי – מדובר על טיפול שלא מתעסק בעבר אלא בדברים כפי שהם, מתעסקים בתסמינים שונים ומנסים לפתור אותם.
- טיפול באמצעות כדורים – מדובר על שיטה שהחלה בשנות החמישים, טיפול נפשי בכדורים שונים שנועדו לשנות את מצב הרוח. בכל טיפול כדורים, חייב המטופל לעבור דרך פסיכיאטר שיאשר שהוא אכן זקוק לכדורים. עו"ס או אפילו פסיכולוג לעומת זאת לא יכול לעשות זאת.
- טיפול באמצעים שונים – טיפול משולב שכולל גם שיחות אך גם שימוש בעזרים שונים, החל ממשחקים, אומנות, כתיבה, ועוד.
לסיכום
לא כל טיפול מתאים לכל אחד.
מי שמתעניין יכול לקבוע אתי התייעצות לבדוק מה הדרך הכי נוכן עבורכם. וככה להגיע לחיים יותר טובים ובעלי משמעות.